Strona główna >Babka piaskowa

Przepis na Babkę piaskową

Babka piaskowa

Autor:

Data dodania przepisu: 21.01.2013

Opis ciasta: Poznaj prosty przepis na pyszną babkę piaskową i upiecz pyszne ciasto na święta wielkanocne i nie tylko.

Przygotowanie

Czas przygotowania: 45 minut

Czas pieczenia: 1 godzina

Wyprodukowana ilość: 1 blacha

Kaloryczność: 399kcal

Przyrost tkaniki tłuszczowej: 100g

Składniki

  • 25 dag margaryny
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • cukier puder do posypania

Margarynę (może być również masło) rozpuścić w garnku na małym ogniu, uważając aby się nie przypaliło i nie zaczęło gotować. Ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać, można zmiksować. Następnie dodać aromat waniliowy i wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczoną margarynę, powoli wlewać cały czas mieszając, aby w cieście nie porobiły się grudki mąki.Foremkę na babkę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Przełożyć łyżką ciasto, wyrównać powierzchnię. Babkę piaskową piec 1 godzinę w temperaturze 175 stopni C. Przestudzić, wyjąć z formy i posypać przez siteczko cukrem pudrem.